1990-es önkormányzati választások eredményei

A két fordulós választás során összesen 6 jelölt indult a polgármesteri tisztségért (4-en szerezték meg az induláshoz a jogot), 36 képviselő-jelölt közül 33-an szerezték meg az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket. A képviselők közül húszan függetlenként,  négyen az MDF, hárman az FKGP, illetve SZDSZ, ketten az MSZP, egy pedig a Magyar Centrumszövetség színeiben indult el a választásokon..

Képviselő-jelöltek 1990-ben:
Bukovics Balázs MSZP Orbán József F
Czeidli Jószef F Orbán Lajos FKGP
Ferenczi Károly János SZDSZ Polányi János F
Dr. Hinger Sándor MDF Pujszter István SZDSZ
Hóbor László F Raskovics Kristófné F
Huszár László F Rácz Attila László F
Kovács Emil F Réfi-Oszkó József F
Kovács Ferenc F Sulyok Ferenc F
Kozma György István MDF Szatori János FKGP
Dr. Lenner László F Szente István F
Dr. Mészáros Gyula MDF Takács István SZDSZ
Mészáros László Sándor F Temesvári Erik F
Molnár László MDF Toldi Tamás F
Móró Tibor F Ughy Béla MSZP
Németh Ernő F Varga József MC
Németh Sándor Péter F Váti Ferenc F
Oláh László FKGP
F: független jelölt  FKGP: Független Kisgazdapárt MSZP: Magyar Szocialista Párt  MDF: Magyar Demokrata Fórum   MC: Magyar Centrumszövetség  SZDSZ: Szabad Demokraták Szövetsége

Az első forduló nem hozott eredményeket, a választások következő fordulójában dőlt el a nagyközség első képviselő-testületének létszáma, illetve a polgármesteri tisztség.

1990. szeptember 30.
választópolgárok száma: 3971 fő
1. fordulóban megjelent: 1485 fő
A választópolgárok 37,41%-a
1990. október 14.
választópolgárok száma: 3978 fő
2. fordulóban megjelent: 1296 fő
A választópolgárok 32,57%-a

A választások végeredményeként 1990. október 23-án délelőtt 10 órakor alakult meg a devecseri önkormányzat a művelődési házban. Az ülés nyilvános volt, bárki részt vehetett rajta. Elsőként dr. Világosi Gábor ügyvéd tartott megemlékezést az 1956-os október 23-i eseményekről, mint a devecseri járási Forradalmi Tanács volt tagja. Az ülést elsőként korelnökként Szator János vezette le, majd megválasztották az ügyrendi bizottságot, aminek tagjai voltak: dr. Mészáros Gyula (elnök), Czeidli József és Váti Ferenc (tagok).

A polgármester eskütétele után az önkormányzat létrehozta a Devecser Nagyközség Polgármesteri Hivatalát, ami Devecser mellett ellátta Borszörcsök, Kolontár és Pusztamiske államigazgatási feladatait is.

A második forduló végeredménye – polgármester választás
Jokesz István F 498 szavazat 39,31%
Scholz Gusztáv F 263 szavazat 20,76%
Mészáros László Sándor F 42 szavazat 3,31%
Varga József MC 6 szavazat 0,47%
Megválasztott képviselők 
Czeidli Jószef F Németh Ernő F
Dr. Hinger Sándor MDF Polányi János F
Hóbor László F Sulyok Ferenc F
Kovács Emil F Szatori János FKGP
Kozma György István MDF Toldi Tamás F
Dr. Mészáros Gyula MDF Váti Ferenc F
Molnár László MDF
F: független jelölt  FKGP: Független Kisgazdapárt   MDF: Magyar Demokrata Fórum   MC: Magyar Centrumszövetség

1990. november 8-án jelent meg a Veszprém megyei napilapban, a Naplóban a körjegyzői állásra a pályázat, amely során a devecseri, borszörcsöki, kolontári és pusztamiskei önkormányzatok november 30-ig várták az önéletrajzokat. A pályázónak Jokesz István, devecseri polgármesternek címezett levélben jelentkezhettek az állásra. Az önkormányzat, december 6-i ülésén döntött, hogy dr. Peitl Juditot nevezi ki 1990. december 15-től körjegyzővé.

Veszprém Megyei Önkormányzat

November 28-án az ajkai városházán gyűlt össze a megyei gyűlés tagjainak a kiválasztására az ajkai küldöttgyűlés. A devecseri testület a küldöttgyűlésre Jokesz István polgármestert, valamint dr. Hinger Sándor és Sulyok Ferenc képviselőket jelölték. A megyegyűlés tagjának pedig az önkormányzat dr. Hinger Sándort jelölte.

Ennek alapján az ajkai körzetből dr. Hinger Sándor (Devecser), Horváth László (Ajka), Szabó Gyula (Kerta), Sághy András (Nagyalásony), Kiss János (Somlószőlős), Erdélyi Dezső (Csögle), Burján Ernő (Nagypirit), Döbröntei Hilda (Magyarpolány), Dukai István (Iszkáz) és Jakab Jolán (Kamond) került be a megyeházára.

A decemberi megyegyűlésen 12 jelölt volt, 2 (illetve 3) vezetői pozícióba. Az elnöki tisztségre dr. Hinger Sándor is jelölt volt, dr. Bölöny Lajos (Veszprém), Cseres Sándor (Halimba), Godány Róbert (Óbudavár), dr. Musulin Béla, dr. Piri Ida, Tüttő János, Zágon Sándor és dr. Zongor Gábor (Veszprém) mellett.

A megyei önkormányzat elnöke végül dr. Zongor Gábor lett, aki korábban tanácsi szakemberként dolgozott.