Tényleg a Deák téren készült a képeslap?

Ha a címben feltett kérdésre egyszerűen kell csak válaszolni, akkor igen. Akik viszont felismerik az óvoda utcafront felőli részét, azok biztosan azt mondják, hogy dehogy, mivel ez a Szabadság tér!

Fotó: Rosenberg Zsigmond képeslapja 1900. körül

Mindenkinek igaza van. Ma valóban ez az utcarészlet neve, igaz nem volt ez mindig így. A képeslapon látható közterület első ismert neve a Vásár tér volt. Így a mai Városháza (volt járásbíróság) épületétől egészen a jelenleg művelődési ház épületéig ezen a néven ismerhettük 1898. előtt az utcát. Ez időben itt volt a város határa is. Devecser mezővárosában itt zajlottak a piacok, amíg a képviselő-testület döntése után a Deák tér elnevezés lett hatályos.

A középső épületben ma már valóban az óvoda egyik szárnya található, de korábban itt gyógyszertár üzemelt. A második világháború után a teret két részre bontotta az akkori tanács, így lett a bíróság épülete előtti tér Hősök tere, ahol a szovjet katonai emlékmű és temető is megtalálható volt, az 1919-es tanácsköztársaság obeliszkével együtt. Utóbbi helyén az 1940-es években az első világháborúban elhunyt devecseri hősöknek állított emléket, a város akkori közönsége. A tér további része a tanács döntése értelmében felvette a Szabadság tér elnevezést.

A rendszerváltozás után a képeslapon szereplő házak továbbra is Szabadság tér néven maradtak, kivéve a Hősök terét, ami visszakapta a Deák tér elnevezést.