Devecser vendéglői, kávéházai a múlt században

Korabeli képeslapokon, képeken, újsághirdetéseken és hírekben feltűnnek városunk egykori szállodái, vendéglői, kávéházai. Ilyen volt például az „Arany Griff” is.

A szálloda több társasági rendezvénynek adott otthont az 1890-es években, mint például a Devecser-vidéki Gazdakör táncos mulatságainak, vagy éppen a közvilágítás miatt tartott jótékonysági eseménynek. A Baross utca (a mai Kossuth utca) 9-ben később a Nemzeti Kávéház működött, ami 1928. május 1-jén átköltözött a Vásárhelyi utca 2. szam alá, a Fischer-féle üzlethelységbe. Helyére a Mautner testvérek vegyeskereskedése költözött. Ma itt az egyik biztosító társaság irodája található meg, az épület többi részében leromlott állapotban lakások láthatóak.

Ugyancsak üde színfoltja volt Devecsernek a Damjanich utcában, az egykori Zsidó templom utcában 1898-ban megnyílt, és egészen 1945-ig működő Bellovics Sándor vendéglője és kávéháza. A zenés mulatságokon kívül kulturális rendezvényeknek is helyt adott, mint például dr. Györffy Géza ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő szépirodalmi írásainak felolvasóestjeinek, színi előadásoknak. A második világháború után itt iskola, majd a rendszerváltozás után lapszabászat lett.

A vasútállomásnál, a malom mellett volt az Augusztin-féle vendéglő és szálloda, amit 1928. január 1-jétől Erdélyi Márton üzemeltetett. Sajnos ez az épület már nem látható, mivel a vörösiszap katasztrófa után elbontották.

Az egykori postadombon üzemelt a Gaál-féle vendéglő, ahol a szálló vendégek, ha hétvégén érkeztek, akár mozifilmet is megnézhettek, mivel a mozi itt volt Devecserben. Ma ezen a helyen a posta található meg.

Legtöbben talán a Fekete Farkas vendéglőre gondolnak, ha étteremről beszélünk a városban. Az egykori uradalmi vendéglő már 1888-ban ismert volt. Az akkori újsághírek alapján Urbán Lipót, a győri Fehér hajó Szálloda „régi és jól ismert pinczére” vette át. Tóth József idejében már a Fekete farkas, mint név megjelent az épület homlokzatán, a második világháború idején pedig már Pölöskei Ferenc üzemeltette az éttermet.

Kevesen emlékeznek a Lővinger kávéházra, ami Devecserben a mai TSZ iroda helyén volt, az irodaház építésekor lebontották. Egy ideig dr. Nagy Elemér rendelője is itt volt a városban.

Ha az 1900-as évek előtt nyugodtan szórakozni akart valaki, akkor a Polgári Lövöldébe ment, ami később, 1925. körül már Levente-telep néven volt ismert. Itt később strandfürdő, teniszpálya is megtalálható volt, illetve 1932-től Az Est című napilapban megjelent írás szerint Bőhm Géza a nyaralni vágyókat is várta, napi 3 pengőért.