Elkészült Somló felújításának terve

Megháromszorozódik a termelés — Teraszos művelés

Hegykőrúti körutak — Rekonstrukció 44,2 millióért

Pontosan egy évvel ezelőtt a Devecser járási tanács megbízást adott az Országos Ültetvénytervező és Szaporítóanyag Forgalmazó Vállalat balatonfüredi területi központjának a somlói borvidék — összesen 44,2 millió forintot igénylő — rekonstrukciós tervének elkészítésére.

A Somló-hegy mintegy 1100 holdnyi területéből 953 hold borvidék, s ebből jelenleg 767 hold szőlőterület. A termő szőlőterületnek azonban csupán negyven százaléka hoz megfelelő, jó mennyiségű és minőségű szőlőt, illetve bort Az 1930 körüli évi 22—24 000 hektoliteres bortermeléssel szemben mostanában a Somló évente csupán 9—10 000 hektoliter bort ad.

A terv furmint, piros tramini, rajnai rizling, olasz rizling telepítését javasolja. de kísérleti telepítésre ajánlja a rizling szilváni és a Sauvignon fajtákat is. Amennyiben a telepítés a tervek szerint történik, mely különben az egész Somló vonatkozásában összesen mintegy 30,7 millió forintot igényel, akkor garantálni lehet a somlói borok fajtisztaságát.

A szőlőfelújítás mellett a rekonstrukciós terv részletesen foglalkozik a hegy talaj- és vízvédelmével, valamint úthálózatával. A talaj- védelmet részben a sziklat területek erdősávos védelmével, máshol teraszos műveléssel kívánják megoldani. A hegy vízellátását ciszternák és betonkádak építésével, a; elfolyó talajvíz felfogásával, ülepítésével kívánja a terv megoldani. A terv szerint befejeződik a teljes alsókörjárat portalanított útjainak kiépítése, három helyen felvezető utat építenek, s elkészítik a sziklakoszorú alatt a felső körjáratot is.

A terv leszögezi és hangsúlyozza: a rekonstrukció nem jár földrendezéssel. Ez lényeges szempont, hiszen a borvidéken található 2800 parcellából csupán 15 százalék van szocialista tulajdonban.

Megjelent a Napló 1970. december 24-i számában.