Hűtlen cselédek.

Mautner Márkus devecseri kereskedő egyik cselédje egy holdvilágos éjen szerelemre gyuladt Madarász Pál devecseri legény iránt. A következő holdvilágos éjen Mautner második cselédjében támadt erős vonzalom Darnai Antal ugyancsak devecseri lakós iránt.

A két devecseri hős látva a leányokban duló heves szerelmet közösen elhatározta, hogy ők igenis hajlandók a szerelem sötét vermébe beleesni, de csakis illő díjazás vagy jutalom fejében. Ezt az elhatározásukat átiratban közölték a két konyhatündérrel, akik szintén tanácskozásba kezdtek, aminek folyamán a könnyelmű leányok nem az ész hanem a sziv szavara hallgattak.

Szivük éhsége folytán kezdetben a legényeik gyomrát látták el mindennel ami jó és drága, később azután a legények erszényét töltögettek meg abból a pénzből, amit gazdájuk pénzesszekrényéből apránkint elcsentek. A szerelem lángja ily módon mindinkább éledt a legényekben és igy a két szerelmes pár oly órákat élt át, mint két Ádám és két Éva a paradicsomban.

Egy napon azonban közéjük férkőzött két Luczifer a devecseri rend két éber őrének személyében, akik megzavarták a szerelem örömeit és elcsábították őket a devecseri ,dutyiba«.

Mautner ugyanis reá jött a leányok turpisságára, akik rövid idő alatt több száz forintot loptak el tőle és elzáratta a két leányt valamint a két legényt is, természetesen külön külön. A rendőrök jelentése szerint eddig már a hűvösön egészen kihűlt a két leány szerelme és most egész nap azt szavalják, hogy »hamissak az férfijak !«

Megjelent a Pápai Független Ujság 1893. július 2-i számában.